Uitgelicht

Welke mes gebruik je wanneer: een vlijmscherpe uitleg

aeg-ttf-blogpost-01

Messen bestaan in alle soorten en maten. Een set keukenmessen is onmisbaar in de keuken van fervente hobbykoks. Heb je ook zo’n mooie set aan de muur hangen, maar heb je eigenlijk geen idee welk mes geschikt is voor welke bezigheid? Je bent niet de enige! Elk mes heeft een eigen functie. In deze blog delen we de meest voorkomende soorten en het gebruik daarvan. Lees en leer!

Het koksmes
De alleskunner onder het gezelschap. Het is het favoriete mes van menig chef-kok en doet haar naam eer aan.

Het vleesmes
Vanzelfsprekend, maar dit mes is uiteraard te gebruiken om stukken vlees te snijden. Een vleesmes is prettig in gebruik, omdat het als het ware bijna vanzelf door het vlees gaat. Hierdoor maak je gemakkelijk ‘lange’ halen en ga je met één beweging door het vlees.

Het vismes
Geen verrassing, speciaal gemaakt om vis van de graat te snijden. Dankzij haar smalle en gladde lemmet kun je precies langs de graat snijden. Dat is erg handig wanneer je de vis gaat fileren.

Het kartelmes
Kartelmessen zijn te gebruiken voor elk soort voedsel dat zacht van binnen is, maar hard van buiten. Denk bijvoorbeeld aan brood of tomaten. Kartels gaan namelijk makkelijk door een harde korst of schil heen. Gebruik een kartelmes daarentegen nooit om vlees of vis te snijden. Door de kartels krijg je dan namelijk rafelige vlakken.

De hakbijl
Een van de meest robuuste messen die bestaat. Het hakmes is te herkennen aan het brede, rechthoekige lemmet, waarmee je, zoals de naam al doet vermoeden, goed kunt hakken. Het mes leent zich bijvoorbeeld perfect voor het in grote stukken snijden van vlees (met bot), maar is ook te gebruiken om kruiden fijn te hakken.

En natuurlijk… het aardappelschilmesje!
What’s in a name? Het is dat kleine mesje dat je gebruikt om te schillen, zoals aardappels of appels.

Dit is uiteraard nog maar een greep uit het volledige assortiment. Een goed koksmes is de basis en vanuit daaruit bouw je logischerwijs een messenset op. Welk mes gebruik jij het meest?

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply