Uitgelicht

Smaakmakers

ttf-blog-02-2

Het keukenkastje staat er vol mee: potjes kruiden en specerijen. Gebruik je ze ook echt? Na het lezen van deze blog wil je meteen de keuken in! 

Gerechten worden traditioneel op smaak gebracht met peper en zout. Er bestaan echter veel meer soorten kruiden en specerijen die nét dat beetje extra toevoegen. Met de juiste mix kun je smaken versterken, verfrissen of juist een contrast aanbrengen. Zo verander je een eenvoudig gerecht in een smaakvolle verrassing.

Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?

Kruiden komen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten. Specerijen daarentegen komen uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan, zoals bloemknoppen, peulen of wortels. Specerijen worden vaker als pittig en/of scherp ervaren.

Wanneer gebruik je wat?

KRUIDEN
Basilicum | Gebruik de blaadjes. Voeg deze op het laatste moment toe aan gerechten, want ze zijn heel kwetsbaar. Als je basilicum meekookt, gaat de smaak verloren. | Lekker in mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades.

Bieslook | Gebruik de hele spriet en voeg op het laatste moment toe aan gerechten. De smaak gaat verloren als je bieslook meekookt. | Lekker in soepen, salades en bij vis.

Dille | Gebruik de blaadjes en het zaad. Kook dille niet mee, de smaak gaat dan verloren. | Lekker bij aardappelgerechten, vis, komkommer, verse kaas en sauzen.

Koriander | Gebruik de blaadjes, de wortels en het rijpe zaad. Gebruik het blad als garnering, deze is namelijk erg kwetsbaar. Het zaad en de wortels kun je meekoken in gerechten. | Lekker in Marokkaanse, Vietnamese, Indiase en Thaise gerechten.

Munt | Gebruik de blaadjes van de munt. Verse munt is het meest smaakvol. Voeg de munt op het laatste moment toe, bijvoorbeeld als garnering. | Lekker in salades, thee, bij peultjes, worteltjes en friet.

Oregano | Gebruik de jonge toppen van de oreganoplant. Op het laatste moment pas toevoegen aan het gerecht voor het behoud van de smaak. | Lekker in mediterrane gerechten, tomatensaus, gehakt en gegrild vlees.

Peterselie | Gebruik het blad en de wortel en voeg deze op het laatste moment toe om optimaal van de smaak te kunnen genieten. | Lekker in pasta en stoofgerechten, worteltjes, soepen, sauzen en omeletten.

Rozemarijn | Gebruik de naalden of in bepaalde gerechten het hele takje. Voeg het zo snel mogelijk toe aan je gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het meer smaak. | Lekker met paddenstoelen, wild en lamsvlees.

Salie | Gebruik de blaadjes. Voeg op het op het laatste moment toe en niet te veel. Het aroma is krachtig. | Lekker met kalfsvlees, varkensvlees, salades en gevogelte.

Tijm | Gebruik de blaadjes en de topjes. Voeg het zo snel mogelijk toe aan je gerecht. Hoe langer je het meekookt, hoe meer smaak het afgeeft. | Lekker in bouillons, soepen en stoofgerechten.

SPECERIJEN
Cayennepeper | Het is vooral scherp en heeft verder weinig aroma. De zaadlijsten en pitjes zijn het scherpst. Hoe lichter de poeder, hoe meer zaad en zaadlijsten het bevat en hoe scherper het is. | Lekker in Mexicaanse gerechten, kip, chutney, bonenschotels en gehakt.

Spaanse peper | Het kent veel varianten. Verkrijgbaar in poedervorm en vers. Hoe kleiner de peper, hoe heter! | Lekker in stoofschotels, vleesgerechten en pastagerechten.

Paprikapoeder | Kan heel pittig zijn. Dit hangt af van de gebruikte soorten en hoeveelheid meegemalen zaadlijsten en pitjes. | Lekker in Mexicaanse gerechten, sauzen, soepen, kip-, vlees- en visgerechten.

Nootmuskaat | Heeft een aromatische geur en smaak. Door de sterke smaak heb je er niet veel van nodig. Voeg het toe na de bereiding van je gerecht. | Lekker in bechamelsaus, kaassaus, aardappelpuree, over bloemkool, sperziebonen, spruitjes, asperges en in koek en gebak.

Kaneel | Verkrijgbaar in poedervorm en stokjes. | Lekker in kipgerechten, appelmoes en in koek en gebak.

Komijn | Wordt meestal eerst in een droge pan geroosterd voor een extra nootachtige smaak. | Lekker in curry’s, chili con carne, couscous, kip tandoori en komijnekaas.

Kruidnagel | Wordt meestal ongemalen gekocht en meegekookt in een gerecht. De nagel haal je uit het gerecht als je klaar bent met koken. | Lekker met rode kool, rode bietjes, wild, hachee, curry, warme druivensap, warme wijn en in koek en gebak.

Gember | Verse gember kun je als geheel, in plakjes of geraspt kopen. | Lekker in stoofschotels, kip- en rijstgerechten, curry en in gebak.

Bron: www.voedingscentrum.nl

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply