Uitgelicht

Dinner looks good! Wat licht en kleur met ons eten doet.

AEG-TTF-Blog-01

In deze blog lieten we de impact van muziek op onze smaak zien. Hoe zit dat eigenlijk met licht en kleur? Wist jij bijvoorbeeld dat zacht licht ervoor zorgt dat we langer over onze maaltijd doen, terwijl we niet geneigd zijn meer te gaan eten?

Licht

Onderzoek in fastfoodrestaurants heeft aangetoond dat we minder consumeren wanneer we ons in een omgeving van zacht licht en relaxte muziek bevinden. Tegelijkertijd genieten we meer van ons eten en geven we de maaltijd een hogere waardering.

Kleur

Maar er is meer! Ook kleuren hebben invloed op je eten. Het contrast tussen de kleur van het eten en het bord waarop het geserveerd wordt, is ook van invloed op de hoeveelheid die we eten. Hoe groter het contrast tussen je bord en het eten is, des te minder je geneigd bent om te veel op te scheppen. Hetzelfde geldt voor het contrast tussen bord en tafellaken of placemat: meer contrast geeft ons sneller het idee dat ons bord vol is. Het is daarnaast belangrijk kleuren te kiezen die contrasteren, maar nog wel in harmonie zijn. Zo kan het combineren van de juiste kleuren een gerecht een stuk aantrekkelijker maken. Zo werkt groen eten bijvoorbeeld uitstekend op een geel bord, terwijl een rood bord juist de frisse uitstraling van groen teniet doet.

En nu?

Wat kunnen we nu eigenlijk concreet met deze informatie doen? Het is de moeite waard om thuis ook eens te gaan experimenten met kleur en licht. Probeer zoete desserts te serveren op donkere bordjes en subtiele, lichte toetjes op witte. Kijk eens of de kinderen eindelijk meer groente eten wanneer je de broccoli serveert op groene borden en eet je patat voortaan tegen een gele achtergrond en met gedimd licht.

Minder voedselverspilling

Bedenk tenslotte dat wanneer kleur en licht een impact kunnen hebben op hoeveel we eten én opscheppen dit ook kan bijdragen aan de vermindering van voedselverspilling. Dat is beter voor ons en het milieu.

So remember, it’s all in the experience!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply