Tasteology Uitgelicht

De bron van de keuken

AEG-TTF-Blog-05

Respect voor de ware smaak van ingrediënten en de controle terugkrijgen over wat we op ons bord serveren. Dat is de kernboodschap van Source, het eerste deel van de Tasteology-documentaire. Buitengewone smaak begint immers ver voordat je in de keuken staat. In deze blog staat daarom de bron van ons voedsel centraal. Met speciale aandacht voor De Librije en de kookworkshops in Librije’s Atelier.

Dicht bij de bron

Bij driesterrenrestaurant De Librije is er volop aandacht voor de herkomst van het voedsel en worden de producten zo veel mogelijk uit de regio gehaald. Zo worden de beekforellen gekweekt bij Bert-Jan de Bondt in Hattem, op nog geen half uur rijden van De Librije. De omstandigheden van het water zijn hier ideaal en zuiver, waardoor Bert-Jan de Bondt de exclusieve leverancier van de Librije is geworden.

Je bent wat je eet

Onze voeding is van grote invloed op onze gezondheid en hoe we ons voelen. Waarom besteden we dan soms zo weinig aandacht aan de voeding en leefomstandigheden van de dieren en planten die we consumeren? Wat we onze vis, vlees- en zuiveldieren voorschotelen, is immers van grote impact op de smaak en voedingswaarde van wat er uiteindelijk op ons bord terecht komt. Of een koe graan of gras eet, bepaalt bijvoorbeeld voor een groot deel de smaak en het vitaminegehalte van het vlees.

Bij Bert-Jan de Bondt wordt er daarom de nadruk gelegd op de levensstijl van de forellen. De vissen hebben veel ruimte en vrijheid om te zwemmen en door gebruik te maken van zuiver bronwater en een hoge kwaliteit voer worden de beekforellen niet te vet. Bij het fileren van de vis merk je dan ook meteen het verschil!

Daarnaast zijn de grond en het klimaat waarin groente en fruit worden verbouwd op hun beurt essentieel voor de kwaliteit en versheid van de gewassen. Bovendien verzeker je jezelf van de meest verse ingrediënten door zo veel mogelijk met lokaal- en seizoensgebonden producten te koken. Want hoe korter de reis van het land naar de keuken, hoe verser het product!

Kookworkshops Librije’s Atelier

Om zelf te ervaren hoe de chefs van de Librije inspiratie halen uit het koken met regionale en kwalitatieve producten, biedt het team van Jonnie Boer de unieke mogelijkheid om een kookworkshop te volgen in Librije’s Atelier. Deze fraaie kookstudio is uitgerust met de topapparatuur van AEG, waardoor zijn chefs je alles zullen uitleggen over het koken met de combi-stoomovens van AEG. Samen met de andere deelnemers bereid je een voor- en hoofdgerecht en leer je het beste uit je stoomoven te halen. Zo kun je later in je eigen keuken ook de meest professionele gerechten op tafel zetten!

Want eenmaal in de keuken zijn er talloze mogelijkheden om je verse producten tot een heerlijke maaltijd om te toveren. Het kiezen van de juiste bron voor je ingrediënten is daarbij de eerste belangrijke stap. De chefs van de Librije leren je vervolgens in de kookworkshops graag alles over het vervolg!

Bekijk voor meer informatie de kookworkshops van Librije’s Atelier.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply